De 7 Chakra’s


chakra's en benamingHet menselijk lichaam telt 7 hoofdchakra’s.
Deze chakra’s liggen in een rechte lijn vanaf de stuit naar de kruin.
De eerste chakra ligt bij het stuitje en de zevende chakra ligt op de kruin.
Alle chakra’s hebben hun eigen functie en via het 4de chakra, de hart chakra, staan ze in contact met elkaar.
De chakra’s hebben allemaal hun eigen kleur en symbool.

 

 

 

De eerste chakra

De naam van de eerste chakra is in het Sanskriet Muladhara wat wortel betekent. Andere namen voor de eerste chakra zijn wortelchakra of stuitchakra. Het ligt helemaal onderaan de ruggenwervel in het kruis. Bij de eerste chakra hoort de kleur rood. Dit chakra zorgt voor onze aarding. Het element dat bij dit chakra hoort is dan ook aarde. Binnen het lichaam is de chakra verbonden met de dikke darm, de endeldarm, botten, het stuitbeen, de benen, voeten en de bijnieren. Het zintuig dat bij de eerste chakra hoort is reuk. Wanneer de eerste chakra goed geopend is ben je zeker van jezelf, tevreden en stabiel. Je verwezenlijkt gemakkelijk je doelen. Als de eerste chakra niet actief genoeg is kun je angstig zijn en rusteloos, weinig focus en discipline hebben. Is de chakra overactief dan kunnen verschijnselen zoals materialistisch, eetstoornissen en overdreven ijdelheid zich voordoen.
Wil je de chakra beter openen dan kun je hiervoor grondingsoefeningen doen.

De tweede chakra

2-swadhisthanaDe naam van de tweede chakra is in het Sanskriet Svadishthana wat bekoorlijk, lieflijk of zoetheid betekent. De tweede chakra is de sacraal chakra en is verantwoordelijk voor ons emotionele centrum en sexualiteit. Het ligt een handbreedte onder de navel ter hoogte van het heiligbeen en de kleur die erbij hoort is oranje. Het element dat bij dit chakra hoort is water.
Binnen het lichaam is de chakra verbonden met de bloedsomloop, het bekkengebied, de geslachtsorganen, de baarmoeder, nieren, waterhuishouding en blaas
Het zintuig dat bij dit chakra hoort is smaak. Wanneer de tweede chakra niet actief genoeg is ontstaan er verschijnselen zoals stijfjes en frigide, niet kunnen genieten.
Is de chakra echter overactief dan kun je hierdoor over-emotioneel of zelf sexverslaafd raken.

De derde chakra

3-manipuraDe naam van de derde chakra is in het Sanskriet Manipura wat schitterend juweel betekent.
Andere namen voor dit chakra zijn: navelchakrasolar plexus of zonnevlecht. De derde chakra wordt gezien  als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie en is een handbreedte boven de navel gesitueerd.
De kleur die erbij hoort is goud-geel en het bijbehorende element is vuur. Dit chakra is verantwoordelijk voor de spijsvertering en wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, de dunne darm en de buikholte. Het zintuig wat bij dit chakra hoort is zien.
Wanneer de chakra verstoord is heb je weinig energie en een zwakke gezondheid met bijbehorende maag- en darmklachten. Bij een chakra dat niet actief genoeg is kun je kampen met weinig zelfdiscipline en weinig eigenwaarde. Bij een te actief chakra kun je manipulatief zijn, ambitieus en prestatiegericht.

De vierde chakra

4-anahataDe naam van de vierde chakra is in het Sanskriet Anahata wat zuiver, onaantastbaar, ongeschonden betekent. Een andere naam voor dit chakra is hartchakra. De vierde chakra staat voor liefde en affectie en is ter hoogte van het hart gesitueerd. De kleur die erbij hoort is groen en het bijbehorende element is lucht. Dit chakra is verantwoordelijk voor het hart, de bloedsomloop, de longen en ademhaling. Het zintuig wat bij dit chakra hoort is de tastzin. Wanneer de chakra verstoord is kunnen er stoornissen aan het hart en longen ontstaan. Bij een chakra dat niet actief genoeg is kan het gedrag verstoord raken waardoor er depressie, onverdraagzaamheid en weinig gevoel van emotie kan ontstaan. Bij een te actief chakra kan men overdreven opofferend zijn en jaloers.
Dit chakra verbindt de onderste 3 chakra’s (instincten) met de bovenste 3 chakra’s (het hogere bewustzijn)

 

De vijfde chakra

5-vishuddhaDe naam van de vijfde chakra is in het Sanskriet Vissudha wat reinheid betekent. Een andere naam voor dit chakra is keelchakra. De vijfde chakra staat voor eigen identiteit, communicatie, het laten horen van je eigen mening en is gesitueerd ter hoogte van het strottenhoofd. De kleur die erbij hoort is lichtblauw en het bijbehorende element is ether. Dit chakra is verantwoordelijk voor de ademhaling, nek, schouderpartij en het hoofd. Het zintuig wat bij dit chakra hoort is het gehoor. Wanneer de chakra verstoord is kan de schouderpartij vast gaan zitten, er kunnen keelklachten ontstaan zoals keelontsteking, schorheid en verkoudheid. Wanneer de chakra niet actief genoeg is zal de stem zacht en onzeker zijn en zal men moeite hebben de emoties onder woorden te brengen.
Bij een te actief chakra wordt de stem gebruikt als afweermiddel en kan de stem hard en schel klinken.

 

De zesde chakra

6-ajnaDe naam van de zesde chakra is in het Sanskriet Ajna wat weten of waarnemen betekent. Een andere naam voor dit chakra is voorhoofdchakra, hoofdchakra of derde oog. De zesde chakra staat voor intuïtie, inzicht, visualisatie en fantasie. Het is gesitueerd midden op het voorhoofd net iets boven de wenkbrauwen. De kleur die erbij hoort is donkerblauw (indigo) en het bijbehorende element is licht. Dit chakra is verantwoordelijk voor de kleine hersenen, oren, ogen, neus, het gezicht, hormoonsysteem en het zenuwstelsel. Hierdoor is dit chakra essentieel voor de gezondheid.
Wanneer de chakra verstoord is uit zich dit vaak in hoofdpijn of migraine. Een niet actief genoeg zesde chakra beperkt fantasie en ruimtelijk inzicht, slecht geheugen en moeite met visualiseren.
Bij een te actief zesde chakra kan dit leiden tot waanideeën of obsessies, concentratieproblemen en nachtmerries.

De zevende chakra

7-sahasraraDe naam van de zevende chakra is in het Sanskriet Sahasrara wat duizendvoudig betekent. Een andere naam voor de zevende chakra is kruinchakra.
De zevende chakra staat voor spiritualiteit, het streven naar het hogere bewustzijn, wijsheid en het één zijn met de wereld. Het is gesitueerd boven op het hoofd, op de kruin. De kleur die erbij hoort is wit, de spirituele kleur paars (violet) en goud. Aan dit chakra is geen element verbonden maar als we er een element aan zouden moeten verbinden zou gelukzaligheid het dichtst in de buurt komen
Dit chakra is verantwoordelijk voor het centraal zenuwstelsel de grote hersenen en het hersenschors.
Wanneer de chakra verstoord is ontstaat er hoofdpijn, vergeetachtigheid en verwarring. Wanneer de zevende chakra niet actief genoeg is zul je moeite hebben met het leren uit ervaringen en sta je niet open voor spiritualiteit en andermans energieën. Is de chakra te actief dan kun je spiritueel verslaafd raken.
Is de chakra echter in balans dan ervaart men het gevoel van diepe vrede en harmonie, het “totale geluk”